Het ontstaan van de platte pet

De platte pet (afgerond, met een kleine stijve rand die discreet is) is ontstaan in de 14e eeuw van Noord-Engeland, waar het meestal een motorkap werd genoemd. Interessant is dat in de wet van het Parlement onder koningin Elizabeth in 1571 werd bepaald dat – om de binnenlandse wol consumptie aan te moedigen en de wolhandel buiten de Spaanse gebieden te stimuleren – alle mannen van 6 jaar en ouder (behalve de adel) op zondag wollen mutsen moesten dragen of een boete kregen. Deze willekeurige wet werd in 1597 ingetrokken, maar toen was de flatcap al vrij sterk geassocieerd met de accessoire van een arbeider.

Kan je een platte pet in de zomer dragen?

De platte pet kan in de zomer worden gedragen en kan een verfijnde, maar toch casual esthetiek toevoegen aan een aantal zomeroutfits. De veelzijdigheid van de platte pet maakt hem het hele jaar door geschikt, vooral bij verschillende merken die platte petten hergebruiken met ademend katoen en zelfs bamboe. Een platte pet is meestal gemaakt van geweven wollen stof (tweed) en is gemaakt voor koudere temperaturen. Vermijd het dragen van tweed of andere sterk geïsoleerde platte petten tijdens de zomer. Aangezien platte petten nogal nauwsluitend passen, is het beter om zwarte of donker gekleurde stijlen die de zon naar je hoofd zullen trekken en je onnodig warm en ongemakkelijk maken te vermijden.

Zorg voor de goede maat

In de zomer is het nog belangrijker dat de platte pet goed zit. Comfort moet een prioriteit zijn. Als je platte pet te strak zit, zal je er zeker heel ongemakkelijk uitzien omdat hij naar de bovenkant van je hoofd zweeft. Het zal ook behoorlijk ongemakkelijk aanvoelen in de hitte. Integendeel, als je platte pet te los zit, loop je het risico dat hij wordt weggeblazen door een harde windvlaag, of dat je hem gedurende de dag meerdere keren op je hoofd moet zetten. Indien correct gedragen, moet de platte pet de structuur van uw hoofd vormen en ongeveer een centimeter boven uw oren comfortabel passen.