Goochelaar – betoverend vakmanschap

Is het toveren of is het heel slim en sneaky zaken voor elkaar krijgen die te snel aan het oog voorbijgaan? Goochelen is sowieso een kunst en wel om schijnbare onmogelijke zaken toch als mogelijk te presenteren. Vroeger waren de straat en het podium het domein van de goochelaar. Tegenwoordig zijn goochelaars graag geziene gasten op bedrijfsfeesten of presentaties. Illusionist is een ander woord voor goochelaar en dat begrip geeft meteen aan wat een goede vakman doet: je een illusie toedienen. Je ziet dat iets gebeurt maar begrijpt niet hoe het tot stand komt. De magiër heeft daar toch wel een handje in, ofwel kan behoorlijk snel met hand- en vingerbewegingen te werk gaan.

Props en accessoires die elastisch zijn voor tijd en ruimte

Ook in de tijd van beeldvermaak en internet blijft de live presentatie van een illusionist heel verrassend en leuk om mee te maken. Of hij nu aan het toveren gaat met speelkaarten, met ringen, doeken of balletjes, je blijft je ogen uitkijken. En daarbij schuwt een goede magiër ook de dierentuin niet. Duiven en konijnen komen op de gekste plekken tevoorschijn. Ook vuur is een spannend element in een goede goochelaarsshow. En geregeld is ook het doorzagen van vaak mooie vrouwen een opgave waar de magiër voor kiest en het publiek van gruwt. 

De goochelaar als topentertainment voor bedrijven

Goochelen is een podiumkunst en dient de verbazing van het algemeen publiek. Maar ook voor personeelsfeesten kan een goede magiër het nodige losmaken bij medewerkers. Je kunt een magiër ook inzetten om je bedrijfscultuur te versterken. Als alle medewerkers samen aan de slag moeten met een illusionist, ontstaat er namelijk meer saamhorigheid. De magiër is dus juist ook voor zakelijke gelegenheden een prachtige verbinder. Je hebt twee soorten goochelaars: zij die hun eigen trucs bedenken en oefenen (een bijna uitstervend vak) en magiërs die hun trucs inkopen bij gespecialiseerde winkels. En dan wel op een meesterlijke manier die trucs aan het publiek kunnen tonen.

Verboden te toveren?

Er is een dunne scheidslijn tussen toveren en goochelen. De eerste gaat tegen alle natuurwetten in en doet het vooral goed in sprookjes of bij mensen die bijgelovig zijn. De tweede is eerder het toepassen van handige soms hele slimme trucs die het publiek op het verkeerde been zetten. De goochelaar van weleer werd nogal eens als tovenaar beschouwd, en dat ging niet altijd goed. Want als je in vorige eeuwen van zwartekunst beschuldigd werd kon je niet alleen opgepakt worden. Maar ook naar de brandstapel gebracht of opgehangen. In Saoedi-Arabië is ook nu nog hekserij een misdrijf dat de dood tot gevolg kan hebben. Niet overal is het vak van goochelen dan ook veilig uit te oefenen.

Vak-specialisme van de goochelaar

De ene illlusionist is echt de andere niet. Er zijn nogal wat types:

• Specialisten in (onderwater)acts en (verdwijn)trucs

• Mentalisten (gedragsvoorspellers)

• Illusionisten

• Clowns

• Close-up goochelaars (in nauw contact met het ‘slachtoffer’)

Altijd een succes is het als een goochelaar uitmuntend kan zakkenrollen. Dit leidt tot hilarische situaties waarbij het slachtoffer soms een paar keer achter elkaar compleet uit het lood geslagen wordt. Het publiek kan echt genieten van dit soort interacties.